Бананова република

„Бананова република“ е ироничен израз, описващ политически нестабилна държава с нисък жизнен стандарт, управлявана от корумпирана политическо-икономическа клика.

За пръв път, изразът „Бананова република“ е употребен от О. Хенри, във фейлетон, отнасящ се за Хондурас. По онова време (края на XIX – началото на XX век), американските корпорации – Обединена плодова компания (на английски: United Fruit Company) и Стандартна плодова компания (на английски: Standart Fruit Company) контролират ключовия за страната износ на банани, както и съпътстващите дейности, като железниците.

United Fruit е наричана „Октоподът“ заради желанието си да се включва, понякога силово, в политиката. Samuel Zemurray, американски бизнесмен от еврейски произход, който наема гангстери от Ню Орлеанс, за подготовката на държавен преврат в Хондурас, с цел новата компания на Zemurray, Кюамер Фрют, да получи привилегии от правителството. Четиридесет години по-късно, Обединената плодна компания убеждава администрациите на Труман и Айзенхауер, че правителството на полк. Арбенз, в Гватемала, е тайно про-съветско. По-късно, правителството е свалено, след операция, ръководена от ЦРУ.