Вълнена прежда: предимства и видове

Вълнената прежда е вид прежда, която може да се изработи от вълна – протеиново влакно, което расте по тялото на овцете. Вълната обикновено се използва в текстилното производство, особено в облекла като пуловери и чорапи, но има и много други приложения, включително изолация и пълнеж за тапицерии.

Вълнената прежда се изработва от вълна с голяма дължина на щапелите. Дължината на щапела е дължината на влакната в преждата, преди да бъдат изпредени в прежда. Като цяло по-късите скоби са по-подходящи за вълнените прежди, тъй като от тях се получава по-лека тъкан, която се драпира добре, но също така отнема повече време, за да се изплете в дреха.

Вълнените прежди обикновено са по-меки от преждите от камгарна вълна, тъй като имат по-малко усукване на инч (наричано SPM). Освен това моделите за плетене на вълнени прежди обикновено са по-лесни от тези за камгарни прежди, тъй като плетената материя има по-голяма гъвкавост, създадена от по-слабото усукване на всяка нишка.

Вълната камгарна се изприда от влакна, нарязани перпендикулярно на посоката им на растеж, така че да се подредят успоредно едно на друго, когато се изпридат в гладка нишка с малка еластичност.

Какви са предимствата на вълнената прежда

Вълнената прежда има много предимства. Тя е удобна и мека и от нея се изработват чудесни дрехи, които поддържат топлина през зимата и прохлада през лятото. Освен това е издръжлива, лесна за поддържане и може да се пере в пералня.

Ето няколко причини, поради които трябва да изберете вълнена прежда за следващия си проект за плетене:

Вълната е топла и уютна. Вълнените влакна имат миниатюрни люспи, които задържат въздуха между тях, създавайки изолационен слой, който задържа топлината в дрехата и същевременно не пропуска студения въздух навън. Освен това тя е дишаща, така че не задържа влагата от тялото, както правят други материали, което означава, че пуловерът ви няма да мирише лошо дори след много носене.

Вълната е издръжлива и може да се пере. Тъй като влакната на вълната са толкова плътно подредени едно до друго, те не се късат толкова лесно, колкото някои други видове прежди – особено ако в дизайна си използвате прежди с по-голямо тегло или кабели. И тъй като е естествено водоустойчива, прането на вълна на ръка или в машина не е никакъв проблем!

Най-популярните видове вълнена прежда

Съществуват обаче няколко различни вида вълнена прежда, всеки от които има свой набор от предимства и недостатъци. Ето всичко, което трябва да знаете за различните видове вълнени прежди:

Вълнена прежда от мериносова вълна

Мериносовата вълна е един от най-популярните видове вълна, използвани днес, защото е много мека и удобна за носене. Козината на овцете мерино е по-фина от тази на другите породи, така че вълната им произвежда по-малко ланолин (който я прави по-водоотблъскваща). Резултатът е изключително мека прежда, която е и изключително топла – идеална за зимни облекла!

Прежда от вълна алпака

Вълната от алпака се добива от алпака (роднина на ламата), а не от овца. Подобно на мериносовата вълна, влакното от алпака не е толкова мазно, колкото други животински влакна като кашмир или мохер, защото не съдържа ланолин. Влакната от алпака имат естествена еластичност, дължаща се на нагънатата им структура, която