Делото на сестрите в Либия

13.02.2007 Силви Вартан на шествие в Ел Ей

ЛОС АНДЖЕЛИС. Силви Вартан се включи в молебена в подкрепа на българските медици в Либия, който сънародниците ни в Лос Анджелис организираха в неделя. Над 500 българи от три щата се стекоха в Града на ангелите и поставиха на реверите си лентите „Не сте сами“. Веейки родния трибагреник, те преминаха по популярния бул. „Холивуд“ в Ел Ей до Кодак тиатър, където след две седмици ще се проведе по традиция връчването на оскарите. Сънародниците ни се стекоха от три щата – Калифорния, Невада и Аризона. Свещеникът от българската църква в Ел Ей „Свети Георги“ водеше шествието. Българите държаха плакати „Сводоба“, „Буш, помогни на медиците ни в Либия“, „Кондолиза – ти си жена, не позволявай на Кадафи да убие нашите жени“, „Арни – ти си европеец, помогни на сестрите ни“ и др. Пред кинотеатъра „Кодак“ беше отслужен молебен за спасяването на осъдените на смърт в Либия медици. Българите в САЩ пяха химна, „Многая лета“, „Излязъл е Делю хайдутин“.
Основни организатори на шествието са фондация „Булгарика“, първият вестник на български език в Калифорния „Обзор“, както консулството ни в Лос Анджелис. По два мегафона сънародниците ни разясняваха на американците и туристите в Ел Ей причините за шествието. В шествието се включиха Милчо Левиев, „човекът глас“ Красимир Аврамов, както и известният художник Христо Попов.

16.02.2007 – Експерт: Либия да приеме наблюдатели по делото

Би Би Си съобщи, че шотландската апелативна комисия по криминални дела ще се произнесе до края на юни по обжалването на доживотната присъда на Меграхи. Той бе осъден на доживотен затвор през 2001 г., а през 2003 г. обжалва. Меграхи е в шотландския затвор „Гринък“, живее в луксозни условия и е подпомаган от Либия.

Виена. Специалният наблюдател на ООН по делото “Локърби” проф. Ханс Кьохлер публикува завчера декларация, която предупреждава ЕС да не използва двойни стандарти по делото за атентата срещу самолета на „ПанАм“ от 1988 г. и при делото срещу медиците в Либия. В същото време проф. Кьохлер призова Либия да приеме международни наблюдатели по делото за заразяването на децата от болницата в Бенгази със СПИН, за да бъдат решени и двата процеса в духа на „правосъдието, основано върху истината“.
„Докато ЕС и САЩ не са готови да признаят сериозните слабости по делото „Локърби“, позицията, към която се придържат България, Великобритания и ЕС по делото в Либия, е лишена от тежест“, пише той. „ЕС, включително България и Великобритания, както и САЩ, просто нямат право в единия случай, да осъждат „политическата намеса“, а в другия случай буквално да упражняват същата осъдителна практика“, смята юристът.
Проф. Кьохлер пише, че инициативата му е продиктувана от интереса, който български медии са проявили към неговото мнение. „Стандарт“ публикува интервю с него на 8 януари т.г. Той припомня известното си становище, че смятаният за автор на атентата от Локърби либийски гражданин Абдел Басет Али ал-Меграхи е бил осъден в резултат на процес, изпъстрен с процедурни нарушения и политическа намеса, включително от „чужди тайни служби“.
Подобно на делото в Либия, съдебният процес срещу Меграхи не е приключил, пише проф. Кьохлер. Известният експерт призова и двата процеса да бъдат решени по начин, който да не похарчи истината „на олтара на политиката на силата“.

16.02.2007 Париж бойкотира Либия заради сестрите

Париж бойкотира Либия заради сестрите ни. Френският парламент отложи гласуването на договор с Триполи за данъчни облекчения като протест срещу потвърждаването на смъртните присъди на 5-те българки, съобщи в. „Либия днес“. Депутатите отлагат гласуването, докато не бъдат освободени медиците.

17.02.2007 – Дипломати: Либия почва кампания срещу България

ТРИПОЛИ. Триполи отново настръхна срещу България и Европейския съюз. Либийската пропаганда наля още масло в огъня на антибългарската кампания, която цели да демонизира осъдените на смърт български медицински сестри. Този път обаче бяха отправени и заплахи срещу ЕС. В уводната си статия централният вестник „Ал Джамахирия“ призовава работещите в Либия чуждестранни фирми и техните служители, които не подкрепят каузата на болните от СПИН деца в Бенгази, да бъдат изгонени от Либия. Според изданието от Джамахирията трябва да бъдат изгонени и всички работещи там българи. Над 1000 български специалисти, сред които медици, инженери и общи работници, в момента имат частни контракти в Либия. Печатното издание нарича българките „убийци“. Според в. „Ал Джамахирия“ ЕС е „шизофренична организация“, която искала да печели от Либия, но същевременно осъждала Триполи заради делото с българските сестри. Дипломати от ЕС коментираха за „Стандарт“, че публикацията на „Ал Джамахирия“ срещу България и ЕС цели да поддържа тонуса на продължаващата с години успоредно с процеса шумна медийна кампания. Целта на подобни писания е всички либийци да повярват, че българките са виновни. Според дипломатически източници засега няма признаци, че властите в Либия се готвят да изгонят българските специалисти. Отваря се обаче „вратичка“ за действия в бъдеще при по-нататъшно влошаване на отношенията на Либия с България и ЕС.

17.02.2007 – Триполи настоява Брюксел да замрази членството ни

Вестник „Монд“ помести статия по повод 8 години от задържането на сестрите, отбелязвайки, че това е една тъжна годишнина. Вестникът припомня, че Съюзът на арабския Магреб е изразил тревога от „медийната кампания“ в Европа „срещу почтеността на либийското правосъдие“. Нека тогава забравим, че международните експерти обвиниха за трагедията не чуждестранните медици, а лошата хигиена в детската болница в Бенгази, нека спрем медийната кампания, всъщност твърде вяла, и да изчакаме полковник Кадафи да определи откупа за освобождаването на заложниците, пише „Монд“.

Париж. ЕС да замрази членството на България в съюза и да не се намесва в случая, който противопоставя София и Триполи по СПИН делото. Призивът е на либийския в. „Аш Шамс“. В уводна статия със заглавие „Защо ЕС не замрази членството на България?“, вестникът пише, че подкрепата на ЕС за София в този случай „вреди на Европа и на нейното единство, поставя я в затруднено положение, разконцентрира съзнанието й и припомня картини на кланетата от времето на колонизацията и пренебрежението към живота на другите, извършвани в миналото от Европа“. Изданието отново отправя обвинения към българските тайни служби за трагедията на заразените с вируса на СПИН либийски деца и твърди, че Либия е в правото си „да разкрие цялата истина“. „Аш Шамс“ призовава ЕС да поиска от България да уреди сама проблема и да прочисти разузнавателните си служби, преди да заеме членско място в съюза.

18.02.2007 – Либия търси приемливо решение за сестрите

СОФИЯ. Синът на либийския лидер Муамар Кадафи – Сейф ал Ислам, търси приемливо решение за сестрите в Либия. Това заяви бившият посланик на Либия в Лондон Мохамед ал Зуи пред АФП вчера.
Служители от правителството в Джамахирията отхвърлиха за пореден път европейския натиск за освобождаване на българските медици и палестинския лекар, които бяха осъдени на смърт за заразяването на 400 деца с вируса на СПИН. Директорът на Институцията за развитие „Кадафи“ Сахел Абдел Салем каза, че единственият начин да се намери окончателно разрешение на проблема е диалогът между всички страни. т

19.02.2007 – Медиците застават пред съда на 1 май

На 1 май ще се изправим пред Върховния касационен съд на Либия, прогнозира либийският защитник на сестрите  Осман Бизанти. Той обясни, че е внесъл жалбата по присъдите в последния момент, защото е трябвало да прегледа всички документи по делото, предаде Асошиейтед прес. Адвокатът Бизанти допълни, че жалбата пред Върховния касационен съд е мотивирана с извършването на обиските в жилищата на подсъдимите и с цялостното протичане на съдебното дело.

18.02.2007