Значение на думата кумир

Думата кумир има две значения

 1. Статуя на езическо божество, на която се кланят; идол.
 2. Преносно: Обект на преклонение, обожаване и подражание.
  Синоним на кумир е идол, фетиш, култ.

В противоположност на твърдението, застъпено в соросоидния проект „wiktionary-org„, думата кумир не е старобългарска, а славянска – има я в сръбски, македонски, руски и пр. славянски езици.

Тийнейджърски кумир или кумир на пубертетните е стереотип, създаден от масовата култура. Подобни понятия са любимец на жените, секс-символ. Тийнейджърският кумир е знаменитост (не непременно в пубертетна възраст), който е популяризиран от масовата култура. Често тийнейджърски кумири са поп-звезди, актьори и спортисти. На него тийнеджърите сляпо подражават в облеклото, маниерите, изказванията на публични места.

Терминът ‘кумир на подрастващите’ влиза в употреба от СМИ през XX век. В по-ранни епохи, когато не е имало СМИ, например през феодализма, вероятно кумир е бил феодалът. В него са били влюбени всички младоженки и феодалът е отнемал девствеността им.

Християнската религия забранява преклонението пред идоли. Напротив, неолиберализмът култивира преклонението пред идоли – така наречената фен-култура.

Православный Катихизис Святитель Филарет Московский. О второй заповеди.

„Не сотвори себе кумира и всякаго подобия, елика на
небеси горе, и елика на земли низу, и елика в водаз
под землею: да не поклонишися им, ни послужиши им.“

 1. Во второй заповеди говорится о кумире. В самой заповеди объяснено, что кумир, или идол, есть изображение какой-нибудь твари: небесной, или земной, или в водах живущей, которой, вместо Бога, поклоняются и служат.
 2. Вторая заповедь запрещает поклоняться идолам как мнимым божествам или как изображениям ложных богов.

„Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що
е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата
под земята; не им се кланяй и не им служи“
Изход 20:4-6 Библия

Кумир или идол, според обяснението на самата заповед се нарича изображението на някоя твар, която е на небето (небесните светила) или на земята (различни одушевени и нeодушевени предмети), или във водата (различни водни животни), твар, на която хората се покланят и ѝ служат вместо на Бога. Тъй че втората Божия заповед забранява да се покланяме на идолите, които са въображаеми божества или изображения на лъжовни богове.

 1. И направиха Израилевите синове зло пред Господа, и поклониха се на Ваалимите;
 2. и оставиха Господа Бога на отците си който ги изведе из Египетската земя та отидоха след други богове, от боговете на народите които бяха около тях; и поклониха им се и разгневиха Господа.
 3. И оставиха Господа та служиха Ваала и на Астартините идоли.
  Библията: Съдии 2 глава