Изчисляване на инфлацията – Потребителска кошница

За изчисляване ръста на инфлация, господстващите използват така наречената „потребителска кошница“, в която господстващите сами решават кои стоки и услуги да поставят. Този принцип на изчисляване инфлацията има до голяма степен манипулативен характер и обикновено не съответства на реалността.

По правило в потребителската кошница се поставят най-често ползаните стоки и услуги – хранителни стоки, цени на недвижимо имущество, наеми, застраховки, цена за транспорт, цена за енергоснабдяване и пр.

Любими на господстващите са стоки, на които цените бързо падат – например цени на компютри, дигитални фотоапарати, телевизори. Поставяне в потребителската кошница цените на недвижимо имущество в епохата на ипотечна и финансова криза, също изопачава статистиката, относно ръста на инфлация.

Примерни за инфлация по света

Например в Германия за определяне ръста на инфлация в потребителската кошница се поставя 5 Megapixel фотоапарат и се сравнява цената на 5 мегапикселов фотоапарат преди една година, в период в който на всеки 6 месеца числото мегапиксели се удвоява. Стоки, при които няма осезаемо техническо развитие, например часовници, електрически самобръсначки, кухненски прибори и пр., се избягват от потребителската кошница, защото при тях поскъпването е най-голямо.

Цената на Mercedes-Benz S600 през 1990 год. беше 120.000 германски марки (60.000 евро). През 2012 година Mercedes-Benz S600 струва над 160.000 евро (320.000 германски марки) = 12,12% инфлация на година в Германия.

Японски механичен часовник „Citizen Diver Automatic„, който се смята за класика и от 1970-те е с непроменен дизайн и непроменен механизъм, струва 250 DM (125 евро) през 2000 година. Същият през 2013 год. струва 250 евро = 15,38% инфлация на година в Япония.

Домейните се смятат за недвижимото имущество в интернет. Най-скъпият домейн на света е sex.com, който през 2006 г. беше купен за 12 милиона долара, а през 2010 отново е продаден за 13 милиона долара = 8,33% световна инфлация за четири години.

Стандартен електрически удължител с разклонител с три контакта (Steckdosenleiste), който се произвежда в страните от Третия свят, през 2000 година струва 5 DM (2,5 евро), същият през 2017 г. струва 5 евро = 11,76% инфлация на година.

При все това голяма част от производствения процес за 10-20 години е автоматизиран и роботизиран, да не говорим за снижаване разходите за заплати на работниците, по линия на outsourcing, след разширяването на Евросъюза.

Това ще рече, че в Западния свят годишната инфлация е около 13% на година, а не 2%-3%, както поучават господстващите. До средата на 1990-те в Германия неписано правило беше заплатите на наемоработниците да се увеличават годишно с 5%-6%, което дори не можеше да компенсира инфлацията.

Често германците разделят понятията „инфлация“ (Inflationsrate) и „поскъпване на живота“ (Erhöhung der Lebenskosten). И официалната инфлация винаги е значително по-малка, от реалното поскъпване на живота.

Българският национален статистически институт (НСИ) публикува статистика относно средна заплата в България. Тази статистика е основана вероятно на бюджетни заплати (държавни служители, съдии, прокурори, полицаи) и може да се приеме донякъде, като критерий за ръста на инфлация в България.

В началото на 2008 год. средната заплата за България, според НСИ, е била 474 лв. През май 2013 средната заплата е била 799 лв. Това ще рече, че това, което е могло да се купи за 474 лева през първите месеци членство на България в Евросъюза, за същото нещо, след шест годишно членство в ЕС, трябват 799 лева. И ако заплатата на някого от тогава не е била увеличена поне два пъти, значи стандарта му на живот, в условията на Евросъюз, е паднал – Хипотеза „Червената кралица“.

През август 2014 г. инфлацията в Еврозоната е 0,3% според Eurostat. Според проучването причината за минималната инфлация е понижаване цената на енергия. European Central Bank цели инфлацията да се повиши до 2%, за да не би потребителите да престанат да купуват стоките на своите господари, в очакване на понижение на цените – характерно за дефлацията.

Понижаване цената на нефт и газ през периода 2014-2016 г. по целия свят, с цел разрушаване икономиката на суверенни държави като Русия, Иран, Венецуела, не води до понижаване цената за енергоснабдяване в България.