Какво представлява акрилната прежда

Когато се повдигне темата за преждите, то значи говорим за хора, които се интересуват или занимават с плетене.  Покрай особената ситуация, в която се намира света, това хоби доби още по-голяма популярност. Предимствата му са няколко – на първо място, че успява да „откъсне” човек от действителността и да го закара на едно по-приятно и отвлечено място. На второ място представлява творчески процес, от който има краен продукт, който дори може да се ползва функционално. Като трето ще споменем и удоволствието, което носи не само съзидателната дейност, но и това да можеш да облечеш нещо, което си направил със собствените си ръце.

Ако вече успяхме да убедим и тези, които не са пробвали да опитат процесът на плетене, то сме готови да преминем към следваща крачка, а именно да дадем малко информация за преждите. Главно те са три вида, които се различават по състава на влакната, от които са изградени. Те могат да бъдат с растителен, животински и синтетичен произход. Тези, които са с растителен произход например са ленът, памукът и коприната. Животинският произход на преждата е мериносовата вълна, вълната от руното на обикновена овца, алпаката и др. Накрая са синтетичните прежди, от които е част и акрилната, на която ще обърнем по-голямо внимание тук.

Какво представлява акрила?

Това е една много обширна тема, в която хората, които разбират от плетене и прежди лесно се губят в научни обяснения. Тук ще се опитаме да представим стегнато и ясно какво всъщност е акрила. Той е синтетично и изкуствено влакно, което образува различните акрилни прежди, които най-често се използват за плетене на една кука. Много специалисти в областта обясняват на кратно, че акрилът е в голям процент пластмаса.

Предимствата на акрила

Предимствата на акрилната прежда са много, като започнем с това, че се предлага широко на пазара. Определено е една от най-купуваните видове, което прави изборът от цветове и дебелини от нея много разнообразен.  От друга страна тя е толкова широко разпространена, защото е на достъпни цени, което съща я прави предпочитан избор. Вярно е, че цените варират, но в общия случай цената ѝ не е висока.

Много хора я смятат за подходяща за хора с алергии. Странно е, че мнозина твърдят, че имат чувствителност към прежда от растителни влакна – лен, памук, коприна и др. Много често този факт не е съвсем верен, но в такива случаи тези хора често прибягват към акрилните прежди, които не предизвикват раздразнения.

Много важен факт е, че те са устойчиви и  могат да се перат в пералня. Животът на дрехите от тази вълна е по-дълъг и прането не се отразява на външният вид на дрехата. Ако сте ангажирани хора, които нямат време да полагат специални грижи към дрехите си, то акрила е добър избор за вас.

Какви са недостатъците на акрила

В интерес на истината те не са много и са специфични. Трябва да кажем, че това е прежда, която е изкуствено създадена от човека и хората, които са екологично настроени определено не биха я избрали. Те често смятат, че състава ѝ е канцерогенен и в определен смисъл може да бъде токсичен, затова по-скоро залагат на растителни или животински прежди.

Поради спецификите на състава ѝ,тя може да създава материи и дрехи, които много лесно се палят. Това прави продуктите, създадени от нея непрепоръчителни за някои места, които имат огън или домашни помещения, като кухнята например.

На последно място ще споменем нещо, което е строго индивидуално. От някои хора акрилът се смята за по-груба материя и те предпочитат естествени такива, но това много зависи от марката и фирмата, която я произвежда.

 За повече информация и конкретни видове прежда – https://www.pleta.bg/bg/new-yarn/by-content/acrylic-yarns/