Как да запазим бананите по-дълго свежи у дома

Бананите привличат вниманието на кулинарните експерти със своите уникални свойства. Те се съчетават добре с различни храни, имат сладък вкус и съдържат много полезни вещества. Жълтите плодове обаче не са без недостатъци. Основният е краткият срок на годност. Много хора са съгласни да ходят всеки ден до магазина, за да имат винаги пресни банани на масата. Въпреки това, оказва се, че бананите могат да оцелеят известно време успешно и у дома, ако спазвате някои лесни правила.

Срок на годност на банана

Невъзможно е да се посочи точния срок на годност на плодовете, тъй като той се определя от зрялостта на пулпата и условията на околната среда (температура, влажност, светлина и т.н.).

В специално оборудвани хладилни камери плодовете запазват свойствата си в продължение на 50 дни. Във фризера продуктът се съхранява 2-3 месеца без повреди.

При стайна температура обаче бананите се развалят на втория ден. Но с тези съвети е възможно да удължите периода до цели 2 седмици. 

За да предотвратите почерняване на бананите по време на съхранение вкъщи, е необходимо:

•             Предпочитайте да купувате плодове със зелена дръжка – те се съхраняват много по-дълго. 

•             Закачете плодовете на въже. Повърхността на кората не бива да влиза в контакт с други предмети, така тъмните петна няма да се появят или ще се появят по-късно. Най-добре е да окачите всеки плод поотделно.

•             Увийте дръжката на всеки плод с найлоново фолио. Поради запушването на клетките, пулпата ще зрее доста по-бавно.

•             Не съхранявайте плодовете в найлонови торбички, в противен случай те бързо ще почернеят и ще станат неизползваеми.

Кое е най-доброто място за съхранение на банани?

 Плодовете бързо зреят и остаряват, така че много домакини се питат как да изберат точното място за съхранение. Най-добре е да ги оставите в изба или складово помещение с ниска температура. Препоръчителната влажност е около 80-90%. За да увеличите този показател, поставете няколко контейнера, пълни с вода, в близост до бананите. Може да използвате и стандартен овлажнител за въздух.

Източник:  vsichki-recepti.com