Как да изберем плот за банята

Когато стане въпрос за плота в банята, опциите са различни. При това всеки материал или форма си имат своите предимства и недостатъци. За да заложите най-добрия вариант в конкретния случай, е добре да бъдете  наясно със свойствата на различните материали.

ПДЧ и МДФ плотовете са направени от остатъчна дървесина. Тя се натрошава, след това от тази маса се оформят плочи. При производството на плочи от дървесни частици обаче се ползва по-голяма фракция и се прибавя свързващо вещество за по-голяма здравина. При ПДЧ плоскостите това вещество отделя формалдехид, а в големи количества той може да бъде опасен за здравето.   

При производството на MDF нещата стоят по следния начин – дървесината се обработва на много малки фрагменти, почти на влакна, после се пресова под високо налягане, но без да се слагат добавки. Слепването се осъществява така нареченият лигнин – естествено свързващо вещество, съдържащо се в дървесината.  В завършен вид  влакна са така добре прилепени едно до друго, че влагата не успява да проникне.   Ето защо, ако се колебаете какво да изберете – плот от ПДЧ или MDF, по-добре е да заложите на втория вариант. Не само е екологично чист, но и по-издръжлив на влага. А за банята това е от съществено значение.

Но дори ако плотът е изработен от устойчиви на влага ПДЧ или MDF плоскости, макар и покрит с ламиниращ филм отгоре, не трябва да се надявате на голяма дълготрайност. Слабото място са задната страна и краищата. Единствено предната повърхност и ръбът са ламинирани, докато другите са на практика без защита. За да увеличите експлоатационния живот, ще трябва да обработите допълнително с уплътнители, например със силикон за аквариуми.

 Естествен и изкуствен камък

Става дума за два различни материала, чиято визия е много подобна. Плотът за банята под мивката от естествен камък се изработва от плоча, чиято дебелина е няколко сантиметра. 

  Тези модели са издръжливи, устойчиви на вода, но са доста тежки, което затруднява монтажа. Също така, е хубаво да знаете от какъв камък е изработен плотът, за да се грижите за него правилно. Например, ако плотът ви е от мрамор, той не трябва да се почиства с препарати, в чиято формула участва хлор. Така че, грижите са индивидуални. Но пак си струва – изглежда красиво, надеждно е и супер трайно.

Източник: Магазин Керамо