Как да се справим с температурата при никнене на зъби при бебе?

Един от най-трудните моменти – както за младите родители, така и за самото дете – в отглеждането на малкото бебенце е началото на никненето на зъбките. Този период се свързва с лошо настроение и раздразнителност, безсъние, а често и силен дискомфорт, придружен с различни физиологични изражения. Сред тях като най-често срещано е именно повишената телесна температура.

За температурата при поникване на зъбите накратко

В днешния материал ще си поговорим именно с високата температура като един от най-честите симптоми на никнене на ново зъбче. Трябва да уточним още сега, че повишената телесна температура при бебетата, от една страна, не задължително означава никнене на зъб, и от друга страна – често е съпроводена с рязък спад на имунитета, откъдето се повишава и рискът от настинка и разболяване, които сами по себе си могат да доведат до влошаване на състоянието. Нещо повече – не всяко бебе вдига температура при никнене на нов зъб. И не е задължително при поникване на ново зъбче детето да вдигне температура, ако при последното такова това се е случило. Всяко бебе е строго индивидуално, включително и неговото развитие. Същото важи и за всяко ново зъбче. То може да поникне без болка, но може и да излезе с редица неприятни усещания и за детето, и за майката, в това число да доведе до висока температура.

Кога поникват първите зъбчета?

Това е важен за уточнение въпрос, защото ако бебе на 2 месеца вдигне температура, причината „ново зъбче“ следва да се изключи веднага. 2, 3 и в повечето случаи 4 месеца е твърде крехка възраст, за да се очакват първите зъбчета. Обикновено, на възраст 5 месеца венците на бебето вече се виждат леко възпалени, което е и сигнал, че първото зъбче съвсем скоро ще поникне. От друга страна, както вече отбелязахме, бебетата са индивидуални сами по себе си, и е съвсем нормално и непритеснително, ако на вашето дете първото зъбче се появи чак след 9 месец. Между другото, такъв развой на събитията съвсем не трябва да ви притеснява, а напротив – дори да ви радва. Практиката сочи, че колкото по-късно поникнат зъбките на бебето, толкова по-здрави ще са те. Все пак, стандартната възраст за никненето на зъбките в теорията се приема да е около 6-7 месец. Това е началният период, но имайте на предвид, че след първото поникнало зъбче не е задължително всички останали да се появят веднага. И последно – за родителите, които вече са преживяли първото вдигане на температурата до 39 градуса в следствие на зъб – ще отбележим и кога точно приключва целият този кошмар. Смята се, че до 2-годишна възраст детето ще е изкрало всички зъби.

Освен температура – какво друго можем да очакваме като симптом при никнене на зъбки?

Високата температура не е единственият сигнал, че на бебето му никнат зъбки. Всъщност, според теорията, близо 60% от бебетата получават такъв страничен ефект. Над 90% от децата обаче изпитват болка. Това е напълно нормално. Зъбът все пак си прокарва път, преминавайки през венеца, което няма как да не е болезнено. Спомнете си последния път, когато ви никнеше мъдрец – болеше нали? Сега си помислете как едно малко бебе може да издържи подобна болка? Всъщност, повече от вас! Според мнозина лекари и специалисти в областта на детското развитие децата често проявяват много по-висока степен на издръжливост и имат по-висок праг на болка. Ето защо болката невинаги е най-притеснителният момент за тях, докато им никнат зъби. Бебетата по-скоро стават раздразнителни, защото не могат да се наспят, а и венците – ги сърбят! Това е и причината за този период да се препоръчват така наречените чесалки за бебета! Други типични симптоми за този период са повишеното слюнкоотделяне и намален апетит.

Как да се справим с температурата при никнене на зъбки?

На първо място е много важно детето да се следи. Първо – да се следи колко точно е температурата. Много педиатри са на мнение, че за температура под 38 (или дори 38.3) градуса не е нужно да се дават медикаменти, защото организмът е достатъчно силен, за да я пребори сам. От друга страна, при по-висока температура приемът на температуропонижаващи средства за бебета е задължителен, за да се избегнат сериозни последствия като гърч или задушаване. Второ, температурата, както вече споменахме, може да е придружена с други симптоми – хрема, кашлица, зачервено гърло или зачервени очи. Внимание – това не са симптоми на никнене на зъбки. Ако те са налични и бебето е с висока температура, значи то е болно и трябва задължително да го заведете на лекар. Същото важи и ако няма други симптоми, но температурата не спада в рамките на 48 часа.

Изпитани методи за успокояване на бебчето при висока температура и при никнене на зъбки:

Smiling baby girl lying on a bed sleeping on blue sheets
  • Люшкане и люлеене. Най-добре е в ръцете на мама! Ако сте прекалено изморена, може да ви смени таткото, или за кратко да го оставите в люлка или кошарата. Монотонните движения ще успокоят и приспят детето, а вашият допир – още повече!
  • Песнички и допир с вашата кожа. Чувайки вашия глас и усещайки закрилата ви до себе си, бебенцето просто няма как поне за кратко да не се успокои, да затвори очички и да подремне, а и вие самите…
  • Специализирани средства при никнене на зъбки – хомеопатия, гелчета с лидокаин за локална употреба, прахчета на билкова основа с противовъзпалителен ефект.

Без значение на какъв медикамент ще се спрете, винаги предварително го обсъждайте с лекуващия ви педиатър, особено ако детето ви е с алергии или с определено заболяване. А за финал ще ви кажем, кураж! И това ще свърши! Точно както свършиха мъчителните колики, съвсем скоро ще свърши и мъчителното никнене на зъбките. Дотогава, просто трябва да сте силни, защото вашето детенце има нужда от вас!

Източник: Bebuvki