Как се прави съвременен годеж?

През годините ролята на годежа се е проявявала по различен начин по нашите географски ширини. За щастие, не съществува исторически момент, когато годежът по една или друга причина е бил подценяван. Друг е въпросът, че начинът, по който изглежда съвременния годеж, е напълно различен от този, по който са го празнували нашите прародители.

Същевременно, у нас все по-осезаем е стремежът да се върнем назад към миналото, към традиционното, опознавайки по нов начин древните обичаи и старите ритуали. В днешни дни все по-често съвременният годеж придобива формата или поне „иззема“ най-интересните от миналото ни традиции.

Без значение в коя група попадате вие – в тази на традиционалистите или тази на модерно мислещите – не бива да подценявате годежа. Той е онази страстна, романтична и задължителна прелюдия към сватбата, която дава публично отражение на вашата вече споделена и взаимна любов.

В редовете по-долу ще ви представим няколко предложения и препратки от миналото, с които да се вдъхновите, за организирането на вашия годеж, както и да отпразнувате по най-подобаващ начин вашата безгранична любов.

Годежът на старите българи – една романтична етно приказка с изобилие от приказна символика

За разлика от съвременния годеж, в миналото това предшестващо сватбата събитие е било не просто задължително, а условие за сключване на брак. Ако днес годежът е по желание и начинът му на провеждане е по-скоро индивидуален и зависещ от бъдещите младоженци, в миналото годежът е представлявал ритуал с точно определен сценарий и ритуали, които не бивало да бъдат подценявани или забравяни. Самият годеж е бил наричан „просене“, „искане на булката“. От тук ясно се разбира, че този ритуал е показвал колко важна е била приемствеността на двете семейства. За разлика от днес, когато на практика влюбените сами се намират и избират, в миналото, без така да се каже, разрешение от родителите, сватба е нямало как да се състои. Искането е ставало в дома на бъдещата булка. Вместо тя да получи годежен пръстен, каквото се прави днес, са се носили подаръци с различна символика на нейните родители – руйно вино и питка със здравец с пожелание за разбирателство и хармония в новото голямо семейство, кърпи и бельо, за да е чист и подреден животът на влюбените. По време на годежа преди се е обсъждала цялата организация на сватбата, като дата не трябвало да бъде по-късно от една година.

Годежът днес като признание в любов

В съвременния свят годежът се разбира по-скоро като романтичното предложение на мъжа да се свърже със своята избраница за цял живот. На практика, организацията днес е почти изцяло в ръцете на мъжа. Негова е задачата да измисли не просто подходящо, но и наистина оригинално и уникално място за целта. В тази връзка, ако преди годежът е следвал строги правила и обичаи, днес колкото по-нестандартно е предложението за брак, толкова по-голям фурор ще предизвика. От друга страна, за мъжа се пада нелеката задача правилно да прецени и обстановката на предложението, и характера на своята избраница. Така например, за някои дами публичното предложение би било неловко. Други жени пък имат прекалено големи очаквания от своите половинки – те ще са щастливи само ако годежният пръстен е с диамант и ако предложението е направено на място като Париж, на морския бряг, на специален празник за нея, в луксозен ресторант, пред спираща дъха гледка.

Някои мъже дори прибягват до професионална помощ за годежа

Именно защото задачата не е толкова лесна, колкото изглежда, редица господа предпочитат да не рискуват и за да удовлетворят напълно желанията на претенциозните си избраници, стигат до това да наемат професионална помощ. За щастие, такава съществува. Точно както съществуват сватбени агенти, съществуват и хора, които ще ви дадат ценни съвети, ще ви помогнат от А до Я да организирате най-важния за вас ден, а именно деня, в който ще направите предложение на дамата на сърцето ви. Тези професионалисти са готови да ви съдействат и в избора на годежен пръстен. Това, което се иска от вас, е да посочите рамките на бюджета, в който можете да се вместите, и разбира се, ориентировъчен размер за пръстена. Все пак, не подценявайте и собствената си интуиция. В крайна сметка, това е вашата жена, вие я познавате най-добре. Въпреки че диамантът си е диамант, много дами биха оценили повече скритата символика в дизайна на пръстена, в това доколко самото бижу пасва именно на нейната същност.

Съществува ли все пак празнично събитие днес след заветното „Да!“ на булката?

Съвременният годеж като събитие не е задължително да се организира пищно и триумфално, но все пак показва уважение към близките и роднините на младоженците. Обикновено, те събират семействата и приятелите си на обяд или вечеря, за да съобщят за своето бъдещо радостно събитие. За това събитие няма конкретни обичаи и ритуали днес, но пък е добре, ако гостите предварително са знаели за предложението, да донесат подаръци на бъдещото младо семейство. Мнозина двойки у нас се връщат назад към корените си и съчетават традициите на своите баби и дядовци в годежа с модерна обстановка и меню за неговото организиране днес.

За финал бихме искали да напомним на всички влюбени, на които им предстои да се врекат във вечна вярност, че без значение дали на годежа са били в народни носии, или в скромна обстановка само с родителите си, важно е друго – тяхното бъдеще, семейството, чието начало поставят именно с това интимно събитие.

Източник: The World of Diamonds