Какво включва счетоводството на козметичен салон

Искате да стартирате бизнес в сферата на услугите за красота, но не знаете от къде да започнете? Accounting Answer може да отговори на вашите въпроси и нужди в сферата на счетоводството и планирането на нужните регистрации.

Какво трябва да направите за да откриете козметичен салон?

На първо място ви е необходим документ, че може да извършвате подобна дейност, в повечето случаи това е майсторски свидетелство.

След като разполагате с него в зависимост от мащабите, с които ще работите и вашите нужди, трябва да решите под каква форма ще извършвате дейност. Вариантите са няколко, самоосигуряващо се лице, едноличен търговец или дружество с ограничена отговорност. Освен тези варианти на юридическа форма, ако сте лице на свободна професия или ЕТ можете да избирате и начините на облагане и плащане на данъци, т.е дали да бъдете на патентен данък, т.е местен данък към общината или да се облагате с корпоративен или данък общ доход.

Във всички форми на регистрация имате задължение да се осигурявате на минималният осигурителен доход за страната, освен ако не се осигурявате на максимален другаде. Относно осигуряването имате избор дали да плащате осигуровки с право на болничен и майчинство или не.

Както от самото начало така и в процеса на работата ви е необходимо да се консултирате със счетоводител, за спазите всички разпоредби и изисквания. Професионалистът ще ви посъветва, кой е най-изгодният за вас вариант, какво трябва да направите, в кои случаи ви е необходим касов апарат и какви са другите варианти за работа. Всичко това може да ви посъветва и счетоводна фирма ЗЕТ ФИНАНС ЕООД, която обслужва сайт за счетоводни услуги за малък и среден бизнес Accountinganswer.bg.

Счетоводни услуги на козметичен салон, салон за красота, фризьорски салон или студио за маникюр – независимо в коя от тези сфери работите – относно самата счетоводна отчетност особена разлика няма. Разликата е важна при първоначалната регистрация и не толкова счетоводно, колкото за предназначението на обекта пред РЗИ. Трябва всички дейности, които се извършват да са упоменати пред регионалната здравна инспекция, за да не се стига до нарушения.

За счетоводството е важно колко души се осигуряват, каква е вашата юридическа форма, колко документа месечно се генерират, дали се извършват само услуги или се предлагат и стоки за продажба в обекта.

Какво включва услугата за извършване на счетоводство на козметичен салон:  

 • Изготвяне на декларации за осигуровки на собственика и/или наетите лица ако има такива
 • Подготвяне на платежни нареждания и/или инструкции за плащане на дължимите осигуровки към НАП
 • Подготвяне на документи за изплащане на възнаграждения
 • Изготвяне на ведомости и рекапитулации за осигуровки и заплати
 • Отчитане на приходите
 • Отчитане на разходите
 • Водене на касова отчетност
 • Декларации за плащане на авансов данък
 • Счетоводна отчетност на банкови сметки
 • Годишно счетоводно приключване
 • Подаване на годишни финансови отчети пред институциите
 • Консултации свързани с дейността

Пълно описание на услугата може да откриете тук: https://accountinganswer.bg/scheovodstvo-na-kozmetichen-salon/

ЗЕТ ФИНАНС ЕООД сработи с клиенти от цялата страна, гъвкави сме и ви консултираме в целия процес на счетоводното отчитане, което сте задължени да правите според българското законодателство. Работим с онлайн обмен на информация, обработваме данните, които ни изпращате и ви ги предоставяме.