Цени при социализма (1988 година)

Ниските цени по времето на комунизма е особено чувствителна тема за трубадурите на Новия световен ред и платените соросоиди имат срещу това готово клише: „Ниските цени при комунизма ги плащаме днес!“ Когато шведски турист в Слънчев бряг изрита в главата българска камериерка, соросоидните медии написаха, че агресията българите я имали от времето на комунизма.

По време на социализма, цените на всички стоки и услуги се определяха от държавата, бяха еднакви навсякъде и обикалянето по различни магазини, с цел да се сравняват цените на един и същи артикул беше излишно. При капитализма цените се определят от частни търговци и спекуланти и например в районите около болниците, цените за хранителни стоки и напитки са най-високи, защото най-лесно се ограбват болни и нещастни хора. При капитализма контрола на държавата се ограничава само до предотвратяване преминаването от една класа в друга и промяна в социалния статус.

Официален обменен курс на БНБ от 01.01.1988 год по времето на социализма

1 щатски долар = 1,6358 лева;
1US$ = 1.75592 Deutsche Mark.
1 ГФР марка = 1,0256 лева
1 ГДР марка = 0,3125 лева
1 съветска рубла = 1 лев

Черен курс (де факто конвертируем курс) до края на 1970-те 1US$ = 2,50 – 3 лева, в началото на 1980-те 1US$ = 3 – 4 лева, през 1988 год. 1 щатски долар = 4,50 лева. Черният курс на западните валути възниква през 1970-те, когато комунистическото ръководство отваря така наречените корекоми.

По време на социализма един лев се разменяше за една рубла. Цените в СССР в рубли приблизително са съответствали на цените в България в левове за същия период и биха могли да се приложат за сравнение. Цените на част от стоките от първа необходимост в ГДР бяха относително по-ниски, от цените в България, а заплатите в ГДР бяха малко по-високи, от заплатите по време на социализма в България, поради което имаше българи-висшисти, които работеха в ГДР.

За сравнение цени при демокрацията 2012-2017 година. Забележка: Посочените цени в България през 2012-2017 год. са примерни, тъй като не са фиксирани от държавата, както по времето на комунизма.

Цени на основни продукти по времето на социализма