30 любопитни факта за кучетата

Кучетата са наши приятели и важна част от семейството ни.
Любимият ни питомец, освен да ни учи на отговорност и да ни носи радост, нерядко предизвиква и любопитството ни.

Тук ще се спрем на някои интересни факти, свързани с кучето, които навярно не сме и подозирали.

1. Кучетата се раждат глухи и слепи.

2. Рецепторите за обоняние по кучешките носове могат да достигнат до 300 милиона.

3. Вкусовите рецептори на кучетата са между 1700 и 2000. За сравнение, ние хората имаме около 10 000.

4. Интелигентността на кучетата е подобна на тази на двегодишно дете. Това може да обясни специалната връзка между прохождащото ви дете и кучето и всички онези сладки клипчета в интернет.

5. Кучетата разбират до 250 думи.

6. Кучетата имат ориентация за време и могат да възприемат времеви интервали до 4 часа. Така например те могат да се ориентират какво са 5 минути или кога е време за разходка и ядене.

7. Най-старата порода кучета е Салуки, като следи от тези кучета са открити в египетските гробници.

8. Смята се, че първото куче е живяло преди близо 32 000 години и е приличало на сибирско хъски.

9. В света има приблизително 600 000 000 кучета, като около 400 000 000 от тях са бездомни.

10. Кучетата могат да изпитват ревност, когато стопаните им са с други животни или хора.

11. Кучетата не виждат само в черно и бяло. Те виждат и тоновете на сиво, синьо и жълто.

12. Очите на кучетата блестят през нощта, а тъй като са покрити с т.нар. мембрана Tapetum lucidum, могат и да виждат нощем.

13. Думата „териер“, и оттам всички породи териери, се свързва с латинската дума за „земя“ и се използва, за да обозначи малки кучета, които работят на земята за лов на плъхове или паразити.


14. Както сме чували, прозяването е заразно. Това обаче не важи само при хората. Оказва, се, че кучетата също могат да прихванат от прозявките на стопаните си.

15. Всички кучета могат да сънуват, като това се случва предимно на по- възрастните.

16. Кучетата спят едно върху друго, за да регулират температурата си и да се предпазят от нападения

17. Кучетата са всеядни. За разлика от хищните си родственици вълците и лисиците – кучетата освен с месо, се хранят и с всякаква друга храна. Това се дължи на тяхното опитомяване. Все пак трябва да се внимава за правилното хранене на кучето.

18. Продължителността на живот на кастрираните кучета е по-голяма от тази на некастрираните.

19. Тъй като кучетата имат в пъти по-добро обоняние от човешкото, това, че надушват страха, не са празни приказки. В действителност кучетата могат да усетят чрез обонянието си физиологичните процеси, отговорни за различни чувства, състояния и емоции, сред тях страх и дори ракови заболявания

20. Кучешките носове са така устроени, че миризма може да влезе и да остане, дори въздухът да се издиша. Т.е те могат да дишат свободно и в същото време да усещат миризмите наоколо.

21. Кучетата подбират мястото, на  което да ходят до тоалетна спрямо магнитното поле на Земята.

22. Кучетата спят свити, не защото се страхуват или защото изпитват болка. Те спят така, защото са водени от първичния си инстинкт да защитават органите си, както и да се топлят.

23. Смята се, че първите нашийници за кучета са изработени в Древна Гърция, за да предпазват кучешките вратове от нападения от вълци.

24. Не всички кучета обичат водата. Някои не понасят къпането и влизането във водни басейни, докато други обожават да плуват. Някои породи са толкова добри плувци, че се използват за плажни спасители.
През 2016 г. куче от порода Нюфаундленд е наградено с Орден за заслуги за спасяване от удавяне на 9 души.

25. Хрътките могат да надбягат гепард.
Всички знаем, че гепардът е най-бързото животно на света. Това е така, но скоростта си (113 км/ч) хищникът може да поддържа едва за около половин минута. За сметка на това хрътките, които имат едва половината от скоростта му, те могат да я поддържат в продължение на над 11 км.
Вероятно вече Ви изникнаха в съзнанието гонките с хрътки от филмите.

26.  Кучетата се потят по лапичките. А пъговете не се потят изобщо. Това не е достатъчно за терморегулацията през лятото, затова е важно да се погрижите да му е хладно.

27. Кучетата също могат да бъдат десничари или левичари. Можете да установите това, като му подадете любимата играчка и наблюдавате с коя лапичка понечва да я вземе.

28. Освен добро обоняние, кучетата имат и добър слух. Те чуват доста по-далеч и на доста по-високи честоти от човека. Именно затова са толкова добри в спасяването на пострадали хора.

29. Имат 18 мускула само за ушите си. Това им помага лесно да променят посоката на всяко ухо и да чуват всеки шум.

30. Има порода куче, което не лае. Басенджи е африканска ловна порода куче, което вместо лай, издава звук, подобен на тиролска песен.

Надяваме се с тази статия да опознахте още от вашия четириног любимец. Кучетата са наши верни спътници и за да ги обичаме още повече, трябва да ги разберем по-добре.